Meten is weten

Wat meten we?

Wij helpen je met de keuze welke onderzoeken nodig zijn en maken een behandelplan op maat. Met net zoveel consult als jij nodig hebt om jezelf vitaal te voelen en te blijven.

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Andere risicofactoren zijn onder meer roken, hoge bloeddruk, diabetes of obesitas. Erfelijkheid speelt ook een rol. Hoe meer risicofactoren u heeft, hoe groter uw risico. Toch heeft cholesterol ook een belangrijke functie .

Cholesterol is een essentiële stof voor uw lichaam. Je lichaam heeft het nodig om nieuwe lichaamscellen aan te maken, voor je hersenen !, gal en hormonen. De meeste cholesterol wordt geproduceerd door uw lever. Slechts een klein deel komt uit voedsel. Het cholesterol uit de voeding wordt in het bloed opgenomen en via de darmen naar de lever getransporteerd. De lever maakt cholesterol beschikbaar in de bloedbaan om naar de lichaamscellen te worden getransporteerd, waar het dient als bouwstof. 

Overtollig cholesterol (het is niet de oorzaak, maar het effect …)

Een normaal cholesterolgehalte is belangrijk voor een goede gezondheid en cholesterol is zeker geen vijand van uw lichaam. Bij ontstekingen gaat je lichaam echter extra cholesterol aanmaken, wederom een ​​gezonde reflex van een goed functionerend lichaam. Dit noemen we een hoog cholesterolgehalte. Het wegnemen van de oorzaak (de ontsteking) is even belangrijk als het bestrijden van het resultaat (hoog cholesterol). Onze voorkeursbenadering is om ons te concentreren op de ontsteking, de oorzaak van hart- en vaatziekten en verhoogd cholesterol. En het liefst op een natuurlijke manier.

HDL en LDL

Het is de HDL die overtollig cholesterol zoveel mogelijk naar de lever transporteert. Daar wordt het HDL-cholesterol weer hergebruikt of verlaat het ons lichaam als afvalstoffen uit de darmen1. HDL-cholesterol is een goede reiniger. En een hoge HDL is over het algemeen gezond!

LDL wordt vaak ‘slecht’ cholesterol genoemd. Omdat overtollig en vooral geoxideerd (plakkerig) LDL-cholesterol zich ophoopt in de vaatwanden. Vernauwing van de slagaders zal op de langere termijn een hartaanval of beroerte veroorzaken. Een laag LDL kan dergelijke problemen verminderen, maar minstens zo belangrijk is het voorkomen van oxidatie van LDL. Bijvoorbeeld door snelle suikers uit je voeding te verwijderen.
Nogmaals, onze voorkeur gaat uit naar het aanpakken van de oorzaak van verhoogd cholesterol (meestal LDL), de ontsteking, bij voorkeur op een manier die ook oxidatie van LDL (adhesie) voorkomt.

Totaal cholesterol is niet voldoende om uw risico op hart- en vaatziekten te bepalen. Uw arts zal ook kijken naar: LDL-, HDL- en triglycerideniveaus.

Cholesterolratio en risicobeoordeling

Een hoog cholesterolgehalte is een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Uw arts kan bepalen of u andere risicofactoren heeft die uw risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen en hoe u dit kunt aanpakken.

Om een ​​goede inschatting te maken van uw risico op hartaandoeningen, zal uw arts uw cholesterolgehalte meten. Hoe lager het cholesterolgehalte, hoe gezonder. De cholesterolverhouding is het totale cholesterol gedeeld door de HDL-waarden. Een hoog HDL-cholesterol geeft een lage ratio en dat is ook goed nieuws. De cholesterolverhouding is een betere voorspeller van hart- en vaatziekten dan uw totale cholesterol.

Bespreek de resultaten van een cholesteroltest en uw familiegeschiedenis met uw arts. De onderstaande tabel toont de resultaten voor totaal cholesterol.

Oververmoeidheid, licht gevoel in het hoofd, problemen bij inspanning, lichamelijke zwakte?  Misschien heb je wel bloedarmoede.

De hemoglobinetest meet de hoeveelheid hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Als het hemoglobinegehalte te laag is dan is er sprake van bloedarmoede. Het lichaam krijgt te weinig zuurstof en de patiënt is kortademig en snel moe. Het hemoglobinegehalte in bloed hangt nauw samen met het aantal rode bloedcellen. Als het aantal rode bloedcellen is verlaagd, door een verminderde aanmaak of door een verhoogde afbraak, is het hemoglobinegehalte meestal ook verlaagd.

Een verlaagd hemoglobine kan het gevolg zijn van: 

ijzergebrek of gebrek aan de vitaminen foliumzuur en vitamine-B12

erfelijke hemoglobine afwijkingen zoals bij sikkelcel anemie of thallassemie

erfelijke aandoeningen van rode bloedcellen

lever afbraak (levercirrose)

overmatig bloedverlies

verhoogde afbraak van rode bloedcellen

nierziekten

chronische ontstekings–ziekten

slecht functionerend beenmerg (aplastische anemie)

kanker waarbij het beenmerg wordt aangetast

Tijdens een keto of koolhydraatarm voedingspatroon bestaan de maaltijden uit weinig tot geen koolhydraten. Gezonde natuurlijke vetten voeren in dit voedingspatroon de boventoon. Hierdoor zal jouw lichaam zijn glycogeenvoorraden opmaken en op zoek gaan naar een alternatieve energiebron. Door de verbranding van vetten zal het lichaam ketonen aan maken. Deze ketonen zijn een geweldige energiebron voor lichaam en geest. Zodra het lichaam vetten verbrand voor energie noemen we dit ketose.

Maar hoe weet je nu zeker of je in ketose bent en of je het meeste rendement uit jouw voedingspatroon haalt. Natuurlijk zijn er keto symptomen waaraan je kunt herkennen dat jouw lichaam in ketose is maar de beste manier is gewoon testen. Ketonen meten kan op een drietal verschillende manieren. Het is belangrijk om de verschillende manieren van testen te begrijpen en hoe je de meest nauwkeurige resultaten verkrijgt. We gaan het uitleggen.

Waarom ketonen testen? 

Een keto voedingspatroon is een zeer specifiek voedingspatroon. Om in ketose te raken en te blijven is het belangrijk dat je keto vriendelijk voedsel eet met weinig tot geen koolhydraten. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op jouw ketose maar ook op de hoeveelheid ketonen die door jouw lichaam worden aangemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat en de hoeveelheden die gegeten worden maar ook hoe actief jij bent heeft invloed op de aanmaak van ketonen. Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid ketonen en de bloedglucosespiegels van het lichaam. Dit kan dus betekenen dat je maximaal je best doet om een goede ketose te bereiken maar dat je niet het gewenste effect bereikt. Om er zeker van te zijn dat het complete voedingspatroon klopt is het belangrijk om de hoeveelheid ketonen te testen. Ook om te zien wat inspanningen, keto vriendelijke zoetstoffen (of juist niet) en andere voedingsmiddelen met je ketose doen is testen een goede optie.

Er zijn verschillende manieren om ketonen te testen. Welke test voor jou het beste werkt is afhankelijk van verschillende factoren zoals; in welke fase van het keto voedingspatroon zit je, hoe belangrijk is een perfecte uitslag en wat is het budget wat je wenst te besteden aan een test.

Test uw vetzuurbalans met onze omega-3 verhoudingstest

Met behulp van een eenvoudige bloedtest krijgt u snel een antwoord op uw omega-6 en omega-3-verhouding. Vervolgens krijgt u na 15 – 20 werkdagen de uitslag: Index Omega 3 en Omega-6/Omega-3-Verhoudig

De analyse meet de hoeveelheid omega-6- en omega-3-vetzuren in uw rode bloedcellen. De meest voorkomende omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het deel van deze twee soorten vetzuren van alle vetzuren in de rode bloedcellen noemen we uitgedrukt in percentage de omega-3-index.

De omega-3-index is een goede manier om te meten of u genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt via uw normale dieet. Een omega-3 index die lager is dan 4 wijst op een hoger risico op hart- en vaatziekten en de verhouding tussen de omega-6 en omega-3 vetzuren in uw celmembranen biedt informatie over de toestand om optimaal te functioneren.

Belangrijk om te onthouden

Omdat de uitslag van de test vertrouwelijk is en geanalyseerd wordt door Vitas AS, een onafhankelijk particulier bedrijf dat alle analyses en rapporten onafhankelijk uitvoert, is het echt belangrijk dat wij uw ID-nummer goed bewaren.

UW UITSLAG

U krijgt twee verschillende uitslagen, uw Omega-3-index en uw Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA)-verhouding.

Bij uw uitslag krijgt u een volledig geanalyseerd vetzuren rapport mee. 

Bloedsuiker meten met een vingerprikje

Een test met een vingerprikje geeft een goede indicatie. In een druppel bloed wordt dan gemeten wat de bloedsuiker is op dat moment.

Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes

Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes

Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

Wat is bloedsuiker of bloedglucose precies?

Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Bloedsuiker is van levensbelang: je kunt niet zonder.

Normaal gesproken houdt het lichaam het bloedsuikergehalte precies in evenwicht: niet te veel en niet te weinig.

In je eten zitten suikers (koolhydraten) die direct na de maaltijd in je bloed terechtkomen. Spieren en andere organen hebben die suikers nodig om hun werk te doen. Insuline zorgt ervoor dat de spieren en organen de glucose kunnen opnemen. Je bloedsuikerspiegel is dus direct na de maaltijd hoger, maar wordt snel weer normaal doordat de glucose naar de organen en spieren gaat

Bij een gezonde glucosetolerantie is de bloedsuiker binnen twee uur na de maaltijd weer normaal. Bij sommige mensen is de bloedsuiker na een maaltijd met veel koolhydraten veel te hoog, maar wordt het vrij snel gecorrigeerd. Dan is de glucosetolerantie ‘verminderd’ en werkt alles wat trager. Dat heet een verstoorde glucosehuishouding.

Het kan komen doordat het lichaam minder gevoelig is voor insuline, en dat heet insulineresistentie. Dit kan op den duur overgaan in diabetes type 2.

Met behulp van een simpele test kunt wij er snel achter komen wat uw serumconcentratie van vitamine K2 (MK7) is en uw gehalte aan vitamine D3 (25OHvitamineD3). Het “concentratiecijfer” voor de hoeveelheid vitamine K2 in uw bloed geeft u een indicatie van uw relatieve risico op hart- en vaatziekten en/of zachte botten. 25OHvitamineD3 is een metaboliet van vitamine D3 die wordt gezien als de beste indicator voor het gehalte aan vitamine D in het lichaam.

Het bloedmonster op het filterpapier wordt volgens internationale standaarden geëxtraheerd en geanalyseerd voor het testen van vitamine K2 en D3 door Vitas AS Laboratory in Oslo, Noorwegen. Na 15-20 werkdagen kunnen wij uw resultaten inzien.

Omdat de uitslag van de test vertrouwelijk is en geanalyseerd wordt door Vitas AS, een onafhankelijk particulier bedrijf dat alle analyses en rapporten onafhankelijk uitvoert, is het echt belangrijk dat wij uw ID-nummer goed bewaren.

 UW RESULTATEN:

U ontvangt twee resultaten: uw serumconcentratie van vitamine K2 (MK7) en uw gehalte aan vitamine D3.

Bij uw uitslag krijgt u een volledig geanalyseerd rapport mee. 

Orthomoleculair

Voedingsadvies

Lifestyle coaching

Professional advies

Meten

is weten

5/5
Ik zocht een manier om verantwoord af te vallen. Ik ben in drie maanden tijd 8 kg afgevallen. Ik voel me hartstikke gezond en zit al bijna op me streef gewicht!​
Desiree

Meten weten

Professionele metingen

Bij elke test bieden we de mogelijkheid voor een gratis Tanita body-scan en bloeddruk meting.